#RTVVesTanca

La versió de Joves EU Algemesí sobre #RTVVesTanca

És ben cert que, els darrers anys, Notícies 9 era el quadern de bitàcora de les aventures i esmorzars de Fabra, Camps, Rita, etc, i Canal 9 distava molt del prototip de televisió pública, de qualitat i en valencià que mereixem els valencians. No obstant, ha tingut programes magnífics: Babalà, els dibuixos animats en la nostra llengua, El poble del costat, Trau la llengua, Gormandia, Si l’encerte l’endevine, Autoindefinits, Socarrats, i moltíssims més amb els quals el valencians ens sentíem identificats.

Perquè RTVV era més que un mitjà de comunicació; per a la ciutadania, era un símbol d’identitat, un reflexe de la nostra cultura, tradició i llengua. A poc a poc, han anat diluint i amagant la veu del poble alhora que el govern del Partit Popular valencià ha utilitzat aquest recurs públic, un dret que tenim els ciutadans, per a vendre’ns mentides i tapar la realitat: corrupció, crisi, atur, retalls en educació i sanitat, malbaratament de diners públics en obres faraòniques pel capritx dels governants de torn…Les coaccións i amenaces a les que es veien sotmessos els treballadors conseguiren crear l’ambient idoni per a controlar-los i exercir l’amiguisme, la manipulació informativa i la censura; en definitiva, crearen una màfia. I així ens ho conten els quatre algemesinencs i ex-treballadors de RTVV que foren entrevistats.

A més a més, ni tan sols s’ha respectat la funció normalitzadora del valencià que havia de tindre la cadena. L’article 25 de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià compromet el Consell de la Generalitat Valenciana a vetlar “perquè el valencià tinga una adequada presència a les emissores de ràdio i televisió i altres mitjans de comunicació gestionats per la Generalitat Valenciana” i a impulsar “l’ús del valencià a les emissores de ràdio i televisió”. Així i tot, per gener de 2010, CCOO va fer públic un estudi on informaven que el 58% de la programació emesa per RTVV era en castellà.

Molts creuen que els qui a dia de hui rebutgem el tancament de RTVV, l’hem desitjat en algun moment. Això mai. El que hem volgut i volem, ara més si cap, és una televisió pública, objectiva, veraç, que respecte el pluralisme polític, entretinguda i en valencià. Per tot açò, necessitem que isquen els responsables de la decadència i tancament de RTVV, que paguen els seus errors; per a que no torne a passar. Esperem que les últimes jornades de programació de Canal 9 siguen inspiració per a una futura televisió pública valenciana, sense por i parlant clar.

3 respostes a #RTVVesTanca

  1. Anònim ha dit:

    Qui a escrit este article

  2. Anònim ha dit:

    Tota la rao tens

  3. Anònim ha dit:

    Ja no podran vore els meus fill songoku en canal 9

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s