30G Tinc una pregunta per a vosté (III)

El passat 30 de gener, i després de ser elegit a través de les xarxes socials, Pere Blanco feia la seua aparició, per primera vegada com a protagonista, en un acte d’Algemesí al Debat. En aquest cas, el format utilitzat fou ‘Tinc una pregunta per a vostè’, on el candidat a l’alcaldia del poble d’Algemesí hauria d’afrontar tot tipus de preguntes per part d’un públic, que va respondre amb una bona participació i inquietud sobre la posició del polític.

 Primerament, en una sala pràcticament plena, Pere Blanco va agrair a Algemesí al Debat la tasca que està duent a terme. Ja que en l’actual situació sociopolítica, associacions aixina són més que necessàries per tractar de generar entre la ciutadania, i sobretot entre els joves, un interès per la política, eina fonamental de l’estructuració de la societat.

 Acte seguit, va traçar una analogia amb la seua època de joventut en què era esperançador lluitar pels drets socials i polítics que avui dia gaudim. Una emoció pels nous canvis i societat que estava per construir que es materialitzaven en famoses consignes com ‘Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia’.

Pere Blanco al seu discurs inicial.

Pere Blanco al seu discurs inicial.

Era tal l’ambient que, al propi Pere Blanco contava de forma anecdòtica, com li va impressionar el fet d’arribar a València i veure a xiquetes de 14 anys parlant de política. Va expressar que durant el moment de la Transició, és obvi, que s’hagueren pogut fer les coses de millor forma, però que aquest moment històric també significà una abans i un després per a Espanya. Per aquell moment, s’aconseguiren drets, cosa que a dia d’avui és allò mateix que veiem perdre, segons ell mateix va afirmar. Explicava que faltava quelcom, que a la seua joventut no mancava, que impedia fer rodar les agulles del rellotge fins l’arribada d’una primavera. I, en certa mesura, es mostrava incrèdul davant la situació, doncs per a ell mateix, li resultava increïble que es pogueren salvar bancs abans que persones o que 80 persones tingueren més poder econòmic que 3500 milions.

 Aplicat al cas particular del poble d’Algemesí, no entenia com els habitants d’aquest podien continuar votant o confiant en forces polítiques com el Partit Popular, havent en aquest, més de 3000 persones aturades. Emperò, fora de caure en el desànim, el propi predomini de les elits financeres sobre el poder polític o mesures tan mancades de tacte com salvar bancs abans que persones, suposen el moviment i canvi que s’està gestant a Espanya.

Ací resideix l’esperança del llicenciat en Dret i representant d’EU, que malgrat la desigualtat generada sempre existeix la força que intenta equilibrar la balança, perquè tenir motius per a continuar caminant és sinònim de no deixar de fer-ho. Inclús va lloar la tasca del 15M i de Podemos com a moviment social, ja que va tractar de fer pales al llarg de l’acte que a política no s’accedeix per personalisme sinó per fer que les persones puguen no sols sobreviure, sinó viure dignament. Al cap i a la fi, va dir, no importa la marca que descriu el moviment, quan allò que es persegueix és la millora de la societat.

Pregunta d'un dels assistents a l'acte.

Pregunta d’un dels assistents a l’acte.

Acte seguit s’accediria a un torn obert de preguntes en què Pere va respondre de forma sincera, en un ambient distès en què va abandonar inclús l’entarimat per posar-se a nivell del públic. En primer lloc va haver de respondre a una pregunta sobre la postura d’Esquerra Unida respecte a la violació dels Drets Humans que arreu del món i a diari es duen a terme. Pere va respondre taxativament, afirmant que tractar de complir-los i respectar-los és l’única opció i que per això cal denunciar i recriminar a aquells que no ho facen.

Temps després va haver d’expressar quins eren, per a ell, els principals problemes que afectaven a la localitat d’Algemesí, i per tant quines serien les prioritats en cas de què s’accedira al poder. Aquestes, segons ell, es podien resumir en dos de soles, treball i ocupació. Va comentar que l’Ajuntament no ha sabut distribuir i crear de forma estructurada i regular treball, ja que aquesta creació ha estat centrada sols en obres. Cosa també aprofitada en aquestes dates, doncs en un temps seran les eleccions.

Segons ell, el que tracta de fer l’actual partit governant és fer bona cara davant l’electorat ja que venen eleccions i com a exemple va destacar les noves voreres creades per a discapacitats. Si bé és cert que lloa aquest tipus de mesures, el que no es tracta de fer un a reforma en profund per tal de resoldre veritablement el problema. Com a exemple posava la mancança d’adaptacions que té el poble per desplaçar-se a peu o per utilitzar transports que no contaminen com la bicicleta, disposant de poques vies sense eixida, com la de l’Avinguda de la Generalitat. Va remarcar que són canvis de gran mesura però que es podria començar per xicotets actes com peatonalitzar zones del poble, cosa que seria tan fàcil com posar una placa i restringir l’accés sols a ciutadans.

I és que segons Pere, l’urbanisme gestat pel PP no ha sabut respondre a allò que significa política pròpiament, és a dir, garantir una convivència entre els seus habitants. Exemple d’açò és l’aïllament que viu el Raval, i que segons ell és importantíssim recuperar, a més de les inversions al Carrascalet, que segons Pere són insuficients, però això sí, va recalcar, “a la processó van tots”.

En ser preguntat per la participació i la transparència, va respondre que a l’actual partit governant són “pura careta”, i posava com a exemple la Regidoria de Benestar Social que en els seus actes estableix un monòleg, més que un diàleg. Per a ell, participar és opinar, però no sols una opinió que es perd entre diverses veus i comentaris, sinó que siga una opinió materialitzada del propi ciutadà en canvis reals. És per això, que es va mostrar a favor d’introduir dins dels paràmetres de la política local el mecanisme de participació conegut com Referèndum i regular les iniciatives populars amb nombre de firmes establertes per reglament.

Un altra pregunta a la qual va haver de fer front Pere, feia referència al tema de les dietes rebudes per integrats del partit polític durant l’estança a Itàlia. Pere va admetre que es tractava d’una tema punxós que calia analitzar pas per pas per a poder traure conclusions. En primer lloc, Blanco va afirmar que era la primera vegada que EU viatjava d’aquesta forma per signar un agermanament ja que s’anava en representació de tot el poble. I com que es tractava d’un viatge institucional, EU no es va mostrar en contra d’aquestes ja que segons ell mateix va afirmar: “A la política s’ha de poder dedicar tothom”. Per defendre aquesta tesi va fer servir el següent argument, i és que la manutenció pel polític ha d’estar garantida si és justificada. En aquest punt va posar el cas de què un jornaler ha de faltar al seu treball durant una setmana per un viatge d’aquest tipus, i causa del seu reduït salari no pot faltar al treball sinó no es trobaria amb possibilitats d’aplegar a fi de mes. És per això que, cal reconèixer el treball fet a la política, perquè aquesta és un treball com un altre, i en cas contrari si no es rebera res a canvi del treball prestat, sols es promocionaria la participació professional d’aquesta d’una reduïda elit que tinguera suficient recursos com per a mantenir-se. Reconeixia que el plantejament que se li havia donat havia sigut dur i respectava que altres partits hagueren renunciat a elles. A més a més, va afegir que per norma el 50% de les dietes van dirigides al partit i que integrants de la formació, com Asensio Garcia, donen la totalitat d’aquestes.

D’altra banda, en ser preguntat sobre Podem Algemesí va respondre que encara no podia formular ninguna opinió a causa de la breu existència del partit al poble, però que en el cas de què es presentaren i obtingueren representació seria una bona notícia per tractar de fer un poble millor. També va expressar la seua opinió sobre Podemos a nivell estatal. En parlar d’aquesta nova formació, va afirmar que les seues posicions no distaven molt amb exemples com la renda bàsica o la reestructuració del deute i que estava comportant l’aproximació d’una gran massa a la política, tot polititzant aspectes de la vida que fins al moment restaven fora de l’abast d’aquesta.

 En connexió amb la politització i la participació ciutadana, un dels assistents va preguntar sobre la possibilitat de crear una plataforma Guanyem al poble, acabar amb les sigles i establir una convergència. Pere va afirmar que açò ja es va intentar fa quatre anys al poble i que malgrat tot no va ser possible una solució ferma. Així mateix, va expressar que la porta està oberta a qualsevol negociació que treballe pe un poble millor.

 En darrer lloc, va haver de posicionar-se sobre el tan polèmic tema de la Setmana Taurina d’Algemesí: les Becerrades. En aquest punt va expressar que EU és totalment contrària a la pràctica de les Becerrades. Respecte a la pròpia Setmana Taurina, va afirmar que no es definia com a antitaurí i que de fet dins d’EU hi ha tant gent que va a veure les corregudes de bous, com gent que es posiciona en contra d’aquestes. De totes formes, va expressar que en l’hipotètic cas d’aplegar al poder seria partidari d’escoltar a totes les veus i de negociar-ho tot.

Pere Blanco contestant una de les preguntes

Pere Blanco contestant una de les preguntes.

En un apartat distint, va haver d’exposar la seua opinió sobre la regulació temporal dels contractes fets per l’Ajuntament i que es continuen a través de legislatures. Pere Blanco es mostrava a favor d’una regulació d’aquests, ja que sinó el partit que entre a formar govern es veuria en una situació com la qual es pot donar ara amb el Mercat a peu pla. Un problema entre continuar una obra que al parer del partit era innecessària o continuar-la ja que la inversió ja està feta. També va afirmar que els arguments utilitzats per signar aquestes contractes des del govern eren purament econòmics, doncs es pensa que amb unes condicions difícils ningú accediria a signar. Cosa que obriria la via, a una aposta ferma des d’Esquerra Unida, la gestió pública de certes empreses, ja que aquestes estan designades per a guanyar diners, mentre que la política, hauria d’actuar en bé dels seus ciutadans i és per això, que sols buscaria el seu benefici.

Finalment, una última qüestió a Pere Blanco va anar referida a preguntar el motiu per el qual el PP no accedia a participar en actes de la plataforma i què faria EU si accedirà al govern. Pere va senyalar la mancança en el compromís per participar i tractar de potenciar la participació ciutadana des de l’equip de govern. Opinava que per al PP i l’alcalde, era més rentable que els seus ciutadans participaren sols de les festes del poble però que a l’hora de decidir, aquest restava un ent passiu per al PP.

 Enllaçat amb açò, un jove va comentar que el propi PP digué que Algemesí al Debat estava dirigit per Pere Blanco, cosa que provocà un somriure d’incredulitat entre el públic i que el propi Pere va desmentir, doncs, com ell mateix afirmà: “La gent que diu això no ha acudit mai a cap debat, sols cal venir als actes per veure la pluralitat d’opinions que ací es volen contenir”.

 Amb tot, Andrea Durà va donar fi a un acte que va presentar una molt bona assistència i amb una activa participació per part del públic.

 

 

 

Quant a Algemesí al Debat

Plataforma independent de debat, fundada en 2013 i amb l'objectiu de fomentar la democràcia participativa.
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s