5D Atur i Pobresa. Tenim projecte de futur?

Després de l’Assemblea Ciutadana “Fes Més Per Tu” de novembre, Algemesí al Debat tornava el divendres 5 de desembre amb un tema de gran interès com és el de l’atur i la pobresa. La sala, que presentava un bon aspecte en quan a afluència de gent, prompte s’introduiria en un debat que va despertar moltes emocions.

En un primer moment, la moderadora Andrea Durà, presentà als 3 convidats i els convidà a fer un titular de la situació actual:

 • Vicent Egea (Càrites): “Podem viure senzillament per a que altres senzillament puguen viure”.
 • Juan Carlos Forner (EMPAL): “Existeix una situació de desànim, encara que la situació va remuntant”.
 • Francisco Jiménez (Expert en treball i afiliat CCOO): “Què és el que estem fent mal per a que tinguem la taxa d’atur més alta d’Espanya?”.
algemesi

Una de les intervencions de Vicent Egea.

Una vegada introduïts els convidats, el públic es va poder fer una mínima idea de les 3 vessants que s’anaven a introduir al debat: religiosa – espiritual, empresarial, i sindical.

A continuació, el següent bloc del debat demanava una anàlisis de la situació actual i del camí que ens ha portat a ella:

 • Vicent Egea: No va entrar massa en la disputa política de qui ha sigut responsable o no de la situació i la seua primera intervenció va ser reduïda. Es va dedicar a informar de la labor que realitza Càrites a Algemesí, on remarcà que existeix un 15,3% de la població sota l’exclusió severa i que depenen d’institucions com Càrites, una xifra que feia pensar sobre la situació en que ens trobem.
 • Juan Carlos Forner: L’empresari emfatitzava en la necessitat de reinventar-se com a eixida a l’atur, la qual cosa implicava emprenedoria i valentia a l’hora de llançar-se al món laboral. També afirmava que malgrat les dades, la situació actual era d’aparent millora. Va ser una intervenció més bé breu on tampoc va entrar en matèria de responsabilitats.
 • Francisco Jiménez: Va començar la seua intervenció explicant que la situació que patim ara és deguda a unes polítiques errònies dels dos partits que s’han tornat al poder i que necessitaríem més inversió en polítiques de foment de l’ocupació per a combatre l’atur. Li va contestar a Juan Carlos Forner que la situació no estava millorant, aportant dades com que l’atur abaixava, però que també ho feia el número de afiliacions a la seguretat social. Així mateix remarcava l’augment exponencial de la precarietat laboral que provocava de vegades que es poguera estar treballant i ser pobre al mateix temps. Criticava que per a l’actual govern d’Algemesí el treball no fora la seua prioritat, ja que només atorgava 300.000€, dels quals al voltant de 200.000 eren subvencions de la Generalitat i del Ministeri de Treball.

Andrea Durà obria el torn de preguntes al públic. Alguns apuntaven a que el problema era sistèmic i de que sempre es parlava de creixement econòmic, però mai de decreixement. També es va plantejar una pregunta que va arribar al twitter: “Què és primer, la pobresa o l’atur?” On hi hagué disparitat d’opinions. Alguna altra veu comentava que l’Ajuntament sempre disposava de diners per a festes: “Totes les setmanes hi ha alguna festa en este poble, no els dóna vergonya?” mentre es queixava de la falta de treball al nostre poble. Altre home apuntava que preferiria que no existira Càrites, ja que això implica necessàriament que hi haja pobres, o que els polítics deurien complir la Constitució, i obligar-los a fer-ho. Hi hagué lloc a la interpel·lació, principalment degut a la intervenció de Juan Carlos Forner, que afirmava que els problemes de l’atur eren més de motivació que de política. La resposta de Francisco Jiménez explicava la seua situació a l’atur des de fa quasi 2 anys i afirmava enviar correus a les empreses però que mai li contestaven: “Jo intente buscar treball sempre. Vols dir que no estic motivat?”.

Andrea Durà donava pas al segon bloc: Projecte de futur.

 • Vicent Egea: Va ser molt crític amb els valors ciutadans que circulaven sempre al voltant dels diners: “Si la persona és soles diners, s’empobreix el ser humà”. Hi hagué alguna interrupció durant la seua intervenció cosa que va provocar que no acabara de seguir el fil de l’argumentació i finalitzara la mateixa sense entrar a definir el projecte de futur que li agradaria seguir.
 • Juan Carlos Forner: El projecte de futur era seguir fent el que s’havia fet fins al moment i millorar-ho, augmentant la motivació de la gent a través de recursos com l’ajuda a fer currículums, a buscar informació de treballs, etc. Demanava, encara que també de forma poc concreta, que des de la part política es podria intervindre amb més ajudes.
 • Francisco Jiménez: Novament, va ser el que més temps va estar parlant. Explicava que el projecte caldria elaborar-lo també des d’altres institucions, no només en ajuntaments. Algunes de les propostes que va llançar foren la lluita contra el frau fiscal, paradisos fiscals, invertir en generar activitat comercial i industrial, etc. Després va explicar que en Algemesí calia definir les nostres fortaleses (bona comunicació, patrimoni humanitat, etc.) i transformar-les en possibles oportunitats, encarant la política en eixe sentit. “Posar en marxa un fòrum per al desenvolupament local, amb les fortaleses però també les debilitats com amenaces mediambientals, plans de xoc per a combatre l’atur i la pobresa…”. Per últim, remarcà que tot açò no s’estava fent i en canvi es feia un mercat al centre del poble per a poca gent, inversió que podria haver anat en la línia anterior.
algemesi

Moment d’intervenció del públic.

S’obria finalment el segon i últim torn de paraula al públic. Algunes intervencions pujaren de to, “necessitem ingressos, no parlem de pobresa espiritual, parlem de pobresa real, la de menjar” deia una dona en referencia a Vicent Egea. Un altre home, també fent referencia al director de Càrites, criticava que el 85% dels diners de la Diputació de València que anava a la restauració de bens immobles, se’ls emportava l’Església. L’ex alcalde d’Algemesí, Emili Gregori, també va intervindre i explicava que amb un 37% d’atur, cal proporcionar treball a eixa gent des del departament municipal amb més polítiques clares d’ocupació com borses de treball i polítiques d’explotació de la riquesa que dóna el camp.

Altra intervenció d’una dona denunciava les pràctiques corruptes d’alguns partits, diners que serien de tots i que podrien millorar la situació. També hi hagué crítiques per als cursos del SERVEF i apel·lacions a que els problemes necessitaven un canvi de paradigma que passava obligatòriament per la política.

Arribàvem, després de un intens debat des de les 20h fins les 21:20, al torn de les conclusions.

 • Vicent Egea: Les seues conclusions van anar en la línia de recapitular algunes de les intervencions del públic que atacaven a l’Església de predicar unes coses i aplicar unes altres. Explicava que el fet de ser cura i ric no tenia perquè ser contradictori, en haver sigut atacat per una qüestió d’un jove algemesinenc.
 • Juan Carlos Forner: “Potser s’haja promocionat massa l’agricultura i no l’empresa”. En referencia a les crítiques de la gent en atur, va afirmar que lamentava la situació, però apel·là a l’acció “es queixeu, però què feu? feu alguna cosa?”, la qual cosa suscità polèmica entre la gent de públic cosa que obligà a la moderadora a intervindre per deixar continuar amb la seua intervenció. “En política poc es pot fer per solucionar la situació”.
 • Francisco Jiménez: “La petita recuperació que diuen, va a generar problemes per al futur”. Parlava de solucions: “Els ciutadans han de ser molt més exigents. Si els 6.000.000 de persones eixiren al carrer, canviaren este país”. També va fer referencia a l’Economia del Bé Comú, que pretén una democratització de les empreses i una redistribució de beneficis entre empresaris i treballadors.

El debat es dóna per acabat encara que molta gent es quedà amb ganes de més. La sensació va ser de que el tema és molt difícil d’abordar i de que potser es necessite un nou debat centrat en les polítiques a realitzar per a millorar la situació. Andrea Durà dóna les gràcies als ponents, incità a la gent a continuar el debat a les xarxes i un aplaudiment de tota la sala va concloure l’acte.

Quant a Algemesí al Debat

Plataforma independent de debat, fundada en 2013 i amb l'objectiu de fomentar la democràcia participativa.
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s