30M És just el finançament autonòmic?

El passat 30 de Maig, l’associació Algemesí al Debat va tornar a presentar un tema bastant polèmic, tant per als ciutadans de la localitat, com per a tots els valencians i inclús la resta d’habitants de l’estat espanyol: el sistema de finançament autonòmic. Un assumpte oblidat pels mitjans de comunicació i que els algemesinencs elegiren  a la nostra enquesta per a que fos tractar per aquesta plataforma.

Per a parlar d’aquest tema, el ponent principal amb el que es va contar va ser Alfons Sánchez, membre de l’Ullal Cultural. A la seua primera intervenció, on va poder exposar tots els seus arguments i projectar diverses gràfiques, explicava com funciona a Espanya el model vigent de redistribució de la riquesa entre comunitats autònomes, comparant també el nostre sistema amb el d’altres països europeus que, al seu parer, són més justos i equitatius. A més, afegia, que a la nostra comunitat autònoma, malgrat ser un territori per davall de la mitjana espanyola en termes de PIB, era una de les que més diners aportava a l’estat, anant així en contra del principi de solidaritat que figura a la Constitució Espanyola.

L’acte, formulat amb una altra estructura més dinàmica i participativa, comptà amb tres entrevistadors: Sergio Giner (estudiant de magisteri a la UV), Tony Cooper (estudiant de dret i membre de la plataforma Algemesí al Debat) i Lluís Escartí (ex-treballador de Canal 9), que llançaren les seues preguntes després de l’exposició d’Alfons. Es tracta d’un nou format que ha plantejat l’associació molt semblant als debats televisius d’algunes cadenes de nivell estatal.

algemesi

Un dels moments del debat.

Les preguntes, amb l’ordre de les mateixes moderat per Andrea Durà, qüestionaren alguns dels plantejaments del ponent principal a la seua exposició. Una de les qüestions va ser arrel de l’explicació de que el sistema de finançament espanyol girava al voltant de la discriminació de territoris “menys castellans”, contraposant-lo amb els exemples de la nostra comunitat autònoma o de la de Murcia, al que Alfons contestava que era un parlar simbòlic, per explicar-se, però que en realitat és cert que no era exactament així.

Altres preguntes giraren al voltant de si realment era  tan rellevant el finançament autonòmic per a evitar retallades en comptes d’atacar el frau fiscal i les grans fortunes. Alfons contestava que no era incompatible una cosa amb l’altra; també caigué damunt la taula el tema de Catalunya i de si el seu finançament era just o no; sobre l’actuació dels partits polítics a Madrid i la seua passivitat per a reclamar allò que pertocaria al territori valencià, així com algun xicotet ball de xifres referent a allò definit com a “espoli” o com a diners que deuria de rebre aquesta comunitat autònoma. Tot tractat amb un to cordial i de respecte mutu, on Alfons va contestar a totes les preguntes sense excepció.

També tinguérem una participació del públic molt activa. Es van fer un sèrie d’intervencions i preguntes per al membre de l’Ullal Cultural molt interessants i que de segur van ser profitoses per als assistents, que van estar receptius i van intervenir donant el seu punt de vista. En aquest torn de preguntes es va parlar de qüestions com la desinformació del valencians sobre aquest sistema degut al silenci mediàtic, quin model seria el més just per a Espanya i com es podria instaurar en termes de futur.

Al cap i a la fi, la presentació i les preguntes es van allargar durant més d’una hora i mitja en la que els ciutadans i ciutadanes d’Algemesí es van apropar a aquest tema. Un intent més d’Algemesí al Debat de fomentar la participació ciutadana i l’esperit crític a través d’un debat sobre un tema polític que ens afecta a tots i a totes.

Aquest ha sigut l’últim acte que l’associació realitzarà abans d’estiu, però tornarem en setembre amb més ganes, il·lusió i sorpreses!

Quant a Algemesí al Debat

Plataforma independent de debat, fundada en 2013 i amb l'objectiu de fomentar la democràcia participativa.
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s