18O Màxima expressió de democràcia participativa

L’acte celebrat el divendres dia 18 d’Octubre fou probablement el més democràtic i participatiu fins a la data. Tots els veïns i veïnes d’Algemesí tenien coses a dir sobre les becerrades i així es va demostrar durant el transcurs del debat.

Desprès d’una xicoteta introducció on la moderadora Andrea Durà va explicar l’estructura del debat i la negativa a participar com a ponents a la taula per part de la Comissió Taurina, membres de penyes cadafaleres, matadors o gent simplement a favor de les becerrades; llançà una primera pregunta a Salut Monzó del col·lectiu FOLGANÇA (pels drets dels animals).

1.- “Becerrades sí o Becerrades no? Per què?” La resposta va ser clara. “En ple segle XXI no te cap sentit maltractar una cria de bou d’aquesta forma”. Explicava Salut Monzó que per a matar un bou era necessari anys de pràctica i classes, però per a matar un becerro en unes poques setmanes de curset era suficient. Comentava que Algemesí sofria una gran contradicció al ser patrimoni de la humanitat per les festes de la Mare de Déu i unes setmanes més tard celebrar un acte com les becerrades.

2.-  Andrea Durà continuava amb la següent pregunta: “Com has vist l’evolució de les becerrades en els darrers anys desprès dels requisits que ara s’exigeixen?” La membre de FOLGANÇA explicava que no tenia massa clar que el control d’alcoholèmia abans d’entrar a la plaça fora cert. A més, reiterava el fet de que un curset de unes poques setmanes no era suficient per a matar un becerro quan els toreros professionals passen anys entrenant-se.

Algemesí

D’esquerra a dreta: Salut Monzó (FOLGANÇA) i Andrea Durà

3.- Arribava el torn dels partits polítics i la moderadora preguntà sobre la postura d’aquests:

·         PSPV-PSOE (Marta Trenzano) Algemesí

o   Eliminarien banderilles i estocs transformant les becerrades en una espècie de capea. Calia evolucionar la tradició i era un debat que inclús existia internament al partit.

o   Va explicar que modificar-les milloraria molt la imatge del poble.

·         EUPV (Marc Vendrell)Algemesí

o   Explicava que s’oposaven a les becerrades però no a la festa. De fet, deia, la diputada Marina Albiol ja va presentar una moció a les Corts per a abolir aquest acte. És per això que donen suport a les manifestacions que s’han produït per tal d’augmentar la conscienciació contra el maltractament animal.

o   Va finalitzar amb una cita de Gandhi: “La grandesa d’una nació i el seu progres moral pot ser jutjat per la forma en que els seus animals són tractats”

·         +A (Josep Bermúdez)Algemesí

o   Va explicar que quan un poble té un problema el que ha de fer és allò que estaven fent allí mateix: debatre. Deia que evitar el debat era una forma d’enverinar l’opinió pública.

o   No entenia el per què de l’absència de la Comissió Taurina. “Si les becerrades són tan meravelloses, que les defenguen.”

·         PP (*)Algemesí

o   No va assistir cap representant del partit per a seure’s a la mateixa fila que els altres tres.

o   Més tard va arribar Beatriz Díaz i en el torn de paraula del públic va explicar que li haguera agradat que participara alguna persona d’alguna penya cadafalera. Digué que hi havia solució al tema, però no va explicar si el partit estava a favor o en contra de les becerrades.

o   Al posterior comentari de Josep Bermúdez: “M’haguera agradat que algun representant del PP estiguera ací també”, va respondre que no ho sabia malgrat haver rebut el correu electrònic d’invitació.

4.- Era el torn de que Salut Monzó comentara les breus intervencions dels partits polítics. Va recolzar els arguments dels tres partits polítics que participaren. Però també va dir que ella no reformaria les becerrades, sinó que les eliminaria.

5.- S’obria el primer torn de paraula al públic:

·         Primera intervenció molt dura per part d’un xic que va fer referència al “feixisme i al nacionalisme espanyol més ranci” per definir els bous. Desprès de la intervenció va sortir de la sala.

·         Segona intervenció d’un xic pro-becerrades: Criticà el primer comentari. Va explicar que “si a mi no m’agrada el futbol, doncs no vaig i ja està”.

·         Una tercera intervenció va fer referència al col·lectiu FOLGANÇA. Salut va respondre i va informar al públic dels seus objectius, de com va néixer i la seua evolució. També va respondre que EUPV i +A no organitzaren cap manifestació: “Estem oberts a qui vulga unir-se per la sensibilitat dels animals” i que la manifestació efectuada un dijous a la nit “va ser de gent de tota Espanya”.

·         La següent intervenció fou a favor de les becerrades. “Han anat canviant i evolucionant…el temps dirà que fem amb elles”. També va fer referencia al dret a decidir: “La gent que se gasta els diners en la festa són els que deurien intervindre en la decisió”.

·         Asensio Garcia d’EUPV va dir “si volem ser una societat avançada tenim la obligació moral de denunciar el maltractament”. A més “la Terra no és soles nostra, hem de respectar als animals que viuen amb nosaltres”. També va aprofitar per a mencionar l’alcalde Vicent Ramon Garcia per les seues polèmiques declaracions que deien: “Els anti-taurins van provocant i se mereixen que els peguen dos bufetades”.

·         Un taurí en contra de les becerrades explicava que les becerrades deurien canviar perquè el nom del poble està en joc. També vam escoltar l’opinió d’un jove “sóc taurí, però les becerrades són una barbaritat”, “podríem fer alternatives”.

·         Una altra assistent explicà que abans es feia una setmana paral·lela a la setmana taurina on es feien altres activitats diferents.

·         També hi hagué moments per a contestacions. Va ser el cas d’un altre assistent que es va referir a la segona intervenció pro-becerrades. “Els diners té donen el dret a fer tortura?”

·         Josep Bermúdez va tornar a intervindre. “La plaça és un lloc públic” explicant que no sols els que pagaven tindrien que tindre dret a decidir sobre les becerrades. “Lamente que no haja vingut la Comissió Taurina, però vos felicite als pro-becerrades per haver vingut a parlar”.

·         Per últim un anti-taurí i anti-becerrades explicava que entrava en una gran contradicció. “Per una part voldria que continuaren les becerrades perquè és la millor forma d’acabar amb els bous”.

6.- Era hora de retornar el debat a la taula. “Què opines sobre la presencia de menors a aquests actes?” Salut Monzó respongué que la cultura que se’ls estava transmetent als nostres fills no era gens bona: “En casa se’ls educa des del respecte a tot i en la plaça és just el contrari”. A més explicava que durant l’horari infantil de televisió no estava permès mostrar violència ni sexe explícit. “Per què els bous sí”?

7.- “Creus que es podria arribar a algun acord”? La membre de FOLGANÇA deia que sí, però que si la Comissió Taurina no assistia era difícil. “Si no venen serà per falta d’arguments”.

8.- “Què vos pareixeria una consulta?” Salut va contestar que seria molt interessant però que en un tema com aquest ho veia massa clar com per a realitzar-la. Andrea Durà va llançar aquesta pregunta també cap als partits polítics.

·         PSPV – PSOE: Marta Trenzano va aprofitar el discurs que Algemesí al Debat va realitzar el passat mes a la seua presentació. “Davant la desafecció política existent és necessari que la ciutadania participe i intervinga en la presa de decisions ja que la política és la millor manera d’organitzar la societat”. A més digué “el que governa ha d’agafar la iniciativa per arribar a un acord”. A FAVOR DE LA CONSULTA

·         EUPV: Marc Vendrell va proposar un model de consulta amb tres opcions: A) Continuació de les becerrades; B) Acabar amb les becerrades; C) Modificar-les. Explicà que si es donara el tercer cas caldria fer un altre debat amb la ciutadania per a veure les opcions. A FAVOR DE LA CONSULTA

·         +A: Josep Bermúdez va dir que és necessari escoltar-nos mútuament. Proposà que s’utilitzara el Berca TV per a fer un debat sobre el mateix tema. “Per què es fan programacions de totes les corregudes i actes però mai apareixen les becarrades?”. A FAVOR DE LA CONSULTA

·         PP: No poguérem escoltar la seua posició al respecte ja que la regidora d’educació va abandonar la sala minuts després de la seua intervenció al primer torn de paraula del públic.

Per últim es va tornar a obrir el torn de paraula als assistents. Tornarem a veure algun diàleg entre els participants, sempre amb cordialitat i respecte mutu. Marta Trenzano va rebre una última crítica “Si estàs en contra, perquè presideixes corregudes des del balcó”? Al que va respondre que una cosa són les becerrades (a les quals s’oposava) i altra els bous.

També es va fer referencia als mitjans de comunicació en especial a la Sexta TV. “Per què les becerrades si surten a la tele i no el que fan a Andalusia que es molt semblant?”. O “si tan manipula La Sexta, per què no els deixen que entren dins de la plaça a traure imatges?”.

Ja finalitzant l’acte un ex-membre la Comissió Taurina explicà que les becerrades fa uns anys estigueren a punt de modificar-se per una espècie de simulacre on no es maltractava l’animal. La votació final va ser a favor de continuar com fins aleshores.

En definitiva, el passat divendres assistirem a un dels debats més exitosos fins a la data on la sala de Casino es va omplir novament de gom a gom i on tothom va poder participar demostrant que la millor manera d’entendres es mitjançant el debat i la participació ciutadana.

Quant a Algemesí al Debat

Plataforma independent de debat, fundada en 2013 i amb l'objectiu de fomentar la democràcia participativa.
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

16 respostes a 18O Màxima expressió de democràcia participativa

 1. Anònim ha dit:

  La intervecio de Beatriz va ser cuant ya se habia ascomençat el torn de paraula del public

 2. David ha dit:

  Las peñas y la Comisión, una vez más, demuestran que no entienden lo que es la democracia y el diálogo, quizás prefieran otras épocas en las que habitábamos en cavernas y cazábamos con piedras, eso sí que es mantener la tradición, eh? Respecto al PParo, pues más de lo mismo, se esconden entre el público, envían a esta señora para que se diluya entre la masa social y nos cuente una de romanos, todo menos dar la cara o enviar, oficialmente, a algún concejal (el alcalde como ya sabemos no está por el diálogo, claro, como sus referentes son los “ilustres” José Antonio y Franco) y por lo menos que se gane el sueldo o la dieta (o algún sobrecillo). La oposición, pues para llorar, demagogia barata y charlatanería de vendedor de coches usados. Enhorabuena, para todos los asistentes, tanto los que apoyan como los que no, las becerradas.

 3. Anònim ha dit:

  tots els que anareu al debat, no teniu vergonya, per politizar la festa,
  avore si cuatre PELAGATOS voleu cambiar el sentit de mes del 70% del Poble,precupeu-se de fer debats que realment siguen de interes per aquest poble nostre,donç per desgracia hian molts,i no clavarse en una festa que el poble de Algemesi porta molts anys en ella.

  • David ha dit:

   Sí que es verdad que hay problemas mucho más serios que tratar y urgentes que el tema de las becerradas. Pero lo que no es normal es que entres aquí para insultar y menospreciar a los demás, incluso a los que apoyan como tú las becerradas y que asistieron al debate, con eso demuestras que no tienes ni idea de lo que dices, soltando por esa bocaza veneno y odio. Mi consejo es, de todo corazón, que te des una ducha fría y te relajes, que leas algo (o te ojees el playboy) y que respires profundamente y cuentes hasta diez. Entiendes o tienes que forzar la maquinita de tu saco de serrín para comprender algo?

  • Pepe ha dit:

   Mes del 70% del poble aproba les becerrades? Que curios, no se aon s’amagaran perque en el debat ni se dignaren a defendre la postura, excepte alguns xics que si que acudiren.

 4. Nopleguem Clat ha dit:

  Personalment estic totalment en contra de bous i jonegades. Però podríem deixar la porta oberta al fet que els taurins de “tradició” (què és això?) muntaren la plaça als afores del poble i no al “centre històric”, tan apegadeta a la nostra principal parròquia, on s’arma tal rebombori i brutícia que dóna ganes d’arrencar a córrer, encara que els “tradicionals” no ho vulguen vore així! Ho sent per ells, però cal convéncer-los i dir-los que la plaça està per a tot el poble, tot el poble, i no solament per a les seues aficions i disbauxes!

 5. Ilse ha dit:

  Ninguna tradición por encima de la razón.

 6. Jaime ha dit:

  Estáis locos. La falta de empatía que hay desde las personas para con los animales es alarmante.

 7. Mariana ha dit:

  Esto es maltrato, tortura y asesinato hacia un ser vivo, ahora si ustedes les quieren poner el nombre de becerradas, para q sus conciencias se queden más tranquilas, vale. España a los ojos del mundo no está quedando muy bien parada, nosotros los animalistas, vamos a seguir mostrando, la mal llamada cultura d este país, ustedes deciden si quieren evolucionar y reconocer q lo q hacen es una barbarie a los ojos d una sociedad q esta cambiando con referencia a la vida en común con el resto d especies.

 8. Mar ALBAN ha dit:

  No puede ser que a pesar de tantas manifestaciones de personas incluso de ese pueblo en contra del maltrato animal ustedes sigan patrocinando esta barbarie. No se que pasara por la mente de ustedes o si el dinero pesa más que tender la conciencia tranquila pero lo que puedo decir es que España esta quedando como un país Supremamente violento y retrógrado que no merece ser parte de la UE. Ya es justo que dejemos a los animales vivir en libertad esa es la manera de cambiar este mundo tan cruel .

 9. nora ha dit:

  Odio las personas que maltratan animales y gozan con ello , por favor son psicópatas necesitan tratamiento psicológico urgente !!

 10. sandra Morcuende Reig ha dit:

  No tiene ni nombre la crueldad k es este “festejo” INDIGNANTE

 11. Coral ha dit:

  Es lamentable que se conozca este pueblo por las becerradas, acto salvaje y violento como el que más. Si se declararán pueblo en contra del maltrato animal, saldrían ganando con diferencia. En las urnas esto les va a salir muy caro a las dos fuerzas políticas mayoritarias. Estamos indignados, por la falta de sensibilidad del pueblo y los gobernantes. Sólo se conoce Algemisi por las becerradas y Tordesillas por el toro de la Vega . Por ser pueblos de maltratadores. En pleno siglo XXI esto tiene ya su fin.

 12. Mariona ha dit:

  Por favor, por el bien de todos deben prohibir las becerradas. Creo que en pleno siglo XXI todos debemos ser lo suficientemente conscientes para darnos cuenta que por muy tradición que sea, no se puede permitir tanta crueldad hacia los animales. Les gusten o no, les importen o no, los animales tienen derecho a vivir y a vivir dignamente. Dejemos de maltratar; dejemos de humilar; dejemos de enseñar a nuestros hijos semejantes barbaridades.
  Una vez alguien dijo una frae que me gustaría recordar: se puede juzgar la gente de un país por cómo trata a sus animales. Pues bien, qued claro entonces…

  • Trixie ha dit:

   Talk about making a guy hungry on a Saturday morning, Brewsta. Hae&nv#39;t been to Curry House yet. Me and the wife I think are about the only people to rate the Pakistani place at the bottom of Seifertova. Ive heard other people say bad things about it, and it's often empty, but we love it.

 13. Retroenllaç: Algemesí al Debat posa punt i final a la seua activitat | Algemesí al Debat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s