10M Les diferents veus del poble

El passat divendres 10 de Maig es va convocar la tercera edició d’ Algemesí al Debat al respecte de la construcció o no d’un edifici a la plaça del mercat. Des #mercatdebatde la plataforma treballarem molt per a difondre l’esdeveniment i escoltar el sentir de la gent del poble i dels principals afectats de les obres i la construcció del nou mercat que són en definitiva els mercaders del Teular i els botiguers de la plaça.  Al debat, els algemesinencs i algemesinenques ens demostraren les ganes de participar en la política local i el Casino ple de gom a gom presentava un grup molt heterogeni de persones de totes les edats.

Els ponents del debat foren els representants polítics dels partits amb representació i aquestes varen ser les seues postures:

En representació d’EUPV, Asensio Garcia ens explicava la evolució de les diferents obres i edificis i la antiga necessitat de tindre un mercat per abastir d’aliments al poble. Va comentar les possibles alternatives que es podien donar als comerciants del Teular a través d’ajudes o d’una recol·locació en locals comercials buits. També va ser crític amb la mala gestió del PP amb el pàrquing i el malbaratament de diners públics amb la constructora de Florentino Pérez. Es va mostrar partidari de fer una consulta a ser possible vinculant i va mencionar que estava content de que Més Algemesí copiés la seua proposta de fa 3 anys d’afegir ombra a la plaça del mercat.

En representació de PSPV-PSOE, Pau Montalvà va ser crític amb l’acusació que va fer Adrián Palmero afirmant que el govern anterior havia expulsat als comerciants del seu lloc. La seua postura era la de deixar-ho com està, que no es que li agradés la plaça però després de tant de patiment i anys parat ara pareixia inclús bo. Però també afirmava que la política son prioritats i la del seu partit es crear llocs d’ocupació per als 3270 aturats d’Algemesí i no la construcció del Mercat. Va afirmar que els comerciants del Teular no demanen més que treball, implícitament deia que els ajudarien. També es va mostrar partidari de la consulta ciutadana.

En representació de + Algemesí, Lorena Calatayud des d’un primer moment va dir que el primer que no vol el mercat és el PP perquè després de 6 anys s’han prioritzat altres obres. També va afirmar que no hi havia cap estudi de mercat que digues que la construcció de l’edifici és viable. Va contestar al representant dels comerciants que ells no són el partit anti –mercat, sinó que ells oferien alternatives i que ha sigut el PP el que els va maltractar durant aquests anys. També va mostrar la proposta de la consulta popular. Malgrat pensar que la plaça està bé com està i que sols caldria afegir llocs de ombra, opina que cal escoltar al poble.

En representació del PP, Adrián Palmero va defensar la bona gestió des del govern i el compliment del seu programa electoral. Defensava que la construcció del mercat és una demanda per part dels mercaders. També afirmà que s’ocuparien les places i que la seua construcció és una realitat que poc a poc es consumarà. A més va criticar la gestió del contracte dels comerciants que va fer el PSOE durant la transició d’un govern a un altre. Per altra banda no va ser clara la resposta sobre la consulta que va demanar la oposició i part del públic, afirmant que mai s’havia fet una consulta al poble i que ells tenien la legitimitat de les urnes que avala el seu projecte.

Però que vol el poble?

-En unanimitat els mercaders del Teular volen la construcció del mercat tal i com ho va fer saber el seu representant. En canvi, els comerciants de la zona del mercat tenen disparitat d’opinions i alguns si volen la construcció però altres, sobre tot els dels bars, prefereixen una zona descoberta.

-La resta de gent quan varen ser preguntats durant els dies de difusió de l’esdeveniment (així com la opinió de molta gent durant el debat), en una major part e#mercatdebatstava d’acord en deixar-ho com està perquè segons deien dona goig tindre una zona per a que els xiquets juguen i per a que es puguen realitzar activitats. No obstant tampoc sabem si és el que vol la gent del poble o només una xicoteta part a la que hem tingut accés. També vàrem sentir algunes opinions a favor de la construcció de l’edifici.

Per últim, la plataforma va passar unes enquestes en les que tots no pogueren participar ja que l’entregarem cap al final del debat, quan ja molta gent se’n havia anat. Però cal destacar que a la pregunta: Aprovaries una consulta popular per a decidir si fer o no l’edifici? No hi hagué cap vot en contra. Un poc més de 60 persones digueren que sí que la farien. A la pregunta: Què fem amb el mercat? Va ser molt minoritària l’opció de construir l’edifici i la gran majoria de gent va marcar la casella d’afegir ombra o d’altres opcions.

Punts a favor:

  • Gran exemple de participació ciutadana amb interacció amb els polítics.
  • Èxit d’assistència de la gent amb unes 130 persones que assistiren al llarg del transcurs del debat.
  • Pluralitat: possibilitat d’escoltar totes les veus i les diferents opinions.
  • Des de l’organització es va fer un gran esforç per a que el respecte entre els assistents i els ponents fora màxim.
  • Un debat enriquidor i interesant per al ciutadà.

Punts a millorar:

  •  Dificultats amb els micròfons, sols hi funcionava un i va marcar tot el debat.
  • La gent va fer un ús excessiu de la veu que nosaltres li hem facilitat i van fer discursos massa llargs. El més adequat seria formular una pregunta/reflexió breu per a que tothom puga participar.
  • Faltes d’educació i respecte entre diverses persones del públic inclús membres dels diferents partits, algo que intentarem evitar per als propers debats. De totes formes la major part de les persones assistents es va mostrar respectuosa, atenta i reflexiva.
  • Els ponents i el públic assistent no respectaren de vegades el torn de paraula de la moderadora que afegit a la dificultat dels micròfons va complicar el debat.

Quant a Algemesí al Debat

Plataforma independent de debat, fundada en 2013 i amb l'objectiu de fomentar la democràcia participativa.
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 10M Les diferents veus del poble

  1. Retroenllaç: Algemesí al Debat posa punt i final a la seua activitat | Algemesí al Debat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s