15F Crònica d’un inici

1er debat 15F

El passat divendres dia 15 de Febrer va tindre lloc la primera convocatòria d’Algemesí al Debat. Es varen reunir els representants dels col·lectius joves dels partits polítics: Núria Machí i Josep Bisbal per Més Veu Jove; Alexis Lara i Tony Cooper per Joves d’EUPV; Mireia Piera i Rafa Lluch per Joves Socialistes d’Algemesí i Adrián Palmero i Jose Javier Sanchis per Noves Generacions del PP d’Algemesí. Com a moderadora estigué Elena Angulo.

L’acte tingué lloc a la Cambra Agrària a les 20:00h amb una assistència de públic al voltant de les 70 persones, malgrat haver tingut dificultats a l’hora de difondre l’esdeveniment ja que els cartells penjats als carrers foren arrancats. També tinguérem la presència del periòdic local La Veu d’Algemesí que va entrevistar als fundadors de la plataforma al final del debat.

Els primers discursos de 4 minuts dels que disposaven cada un dels col·lectius polítics es centraren principalment en l’evolució de la crisis:

-Per part de Més Veu Jove, el discurs es va basar en la crítica al model productiu basat en el rajol i els problemes principals derivats d’aquest. També feren menció a l’activitat especulativa bancaria recolzant-se amb alguns gràfics.

-Joves d’EUPV varen ser durs des d’un inici amb el sistema capitalista dient que no respecta els drets humans, que és incompatible amb la democràcia i genera corrupció, grans desigualtats socials i morts.

-Joves Socialistes feren un discurs centrat en les retallades en educació i en sanitat per part del Partit Popular acceptant també errors del passat.

-Noves generacions, per la seua part, aprofitaren els primers minuts per a presentar-se i agrair a la plataforma la seua iniciativa. Més tard afirmaren que a ningú li agrada retallar però que degut a l’herència socialista es veien obligats a fer les reformes per a sortir de la crisis.

Durant el bloc temàtic referent a les solucions o alternatives per a eixir de la crisis a nivell nacional i el referent al nivell local poguérem veure arguments per part de Més Veu Jove de la insuficiència financera del País Valencià; crítiques al sistema bipartidista que sols permet un tipus de ideologia; problemes del camp a Algemesí on es deuria de fomentar una producció de qualitat i promoure el comerç, la industria i el turisme local. Per altra banda, Joves d’EUPV va fer menció especial a que hi ha alternatives i a que hi ha diners, citant alguns exemples per a crear ocupació en els serveis socials i per a redistribuir la riquesa. A nivell local destacaren la mala gestió del mercat i el “despilfarro” en dinars, en subvencions sense funció social i en el Berca com propaganda del govern.
Joves Socialistes, per la seua part, tornaren a fer èmfasi en les retallades socials a més de proposar l’aplaçament del deute als bancs. Els 3.156 aturats d’Algemesí foren la crítica principal al govern del Partit Popular així com el poc recolzament a l’agricultura i la menció a l’excessiu gasto del Berca.
Per últim, Noves Generacions, a nivell nacional va explicar la prioritat dels pensionistes i va destacar el seu suport de la ciutadania a les urnes. A nivell local va fer front a les crítiques rebudes recolzant-se amb xifres de l’Ajuntament i explicant aquelles polítiques de promoció al poble com la passarel·la de moda, l’outlet, els premis ACSA, entre altres. Van concloure dient que cal eixir de la crisis junts.

Intervencions del públic:

– Un jubilat prou indignat va criticar a NNGG afirmant que la seua pensió havia sigut retallada i que per favor no digueren més mentides sobre aquest tema.

– Altra persona va felicitar per la iniciativa a la plataforma, però va ser crític amb el format del primer debat, que el va qualificar de massa rígid.

– Un dels joves presents va ser molt crític amb joves socialistes i noves generacions fent referencia a que representaven a uns partits corruptes i sense credibilitat.

– Un altre jove va felicitar la iniciativa dient que no era fàcil crear una cosa així que no s’havia fet mai al poble i que era necessària. A més preguntà a NNGG si la intenció del govern era fer negoci de les instal·lacions esportives.

– Altre dels assistents va agrair el respecte i el to cordial dels participants.

Punts positius:

 • Els assistents es pogueren fer una idea de la ideologia de cada partit.
 • Aquest primer debat va donar l’oportunitat als joves que volen fer política de presentar-se cara al públic, sotmetre’s a les seues preguntes i adquirir experiència.
 • Els assistents pogueren contrastar xifres i opinions que no solen donar-se als mitjans de comunicació.
 • Malgrat que no va haver una afluència massiva, però si significativa, la gent va quedar en general satisfeta i ho va considerar interesant.

Punts a millorar:

 • L’estructura del debat va ser un poc rígida on cada partit expressava la seua opinió i poques voltes podia donar-se el debat real amb interpel·lacions, també degut a la falta de dos micròfons.
 • El paper de la moderadora ha de ser més contundent i els participants deuen respectar-la més.
 • Es va pecar de inexperiència, en quant al control del temps i el debat es va allargar massa, donant com a resultat que el públic no disposés del temps necessari.

Agraïm l’assistència, la participació i l’ajuda de tots i totes. Vos esperem al proper debat, recordant també que podeu col·laborar amb la plataforma proposant temes, fent valoracions o contactar amb nosaltres per a formar part d’aquest projecte.

Quant a Algemesí al Debat

Plataforma independent de debat, fundada en 2013 i amb l'objectiu de fomentar la democràcia participativa.
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a 15F Crònica d’un inici

 1. algemesialdebat ha dit:

  Podeu veure una altra versió del debat al blog d’un dels membres de Més Veu Jove: http://xusvdba.blogspot.com.es/2013/02/algemesi-al-debat-primer-assalt.html

 2. Retroenllaç: Algemesí al Debat compleix tres anys | Algemesí al Debat

 3. Retroenllaç: Algemesí al Debat posa punt i final a la seua activitat | Algemesí al Debat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s